03 februarie 2013

Cum cultiv eu vlăstarii de floarea soarelui



Lăstarii de floarea soarelui sunt delicioşi şi extrem de bogaţi în nutrienţi. Îi consum în salate, îi mănânc aşa simpli sau îi folosesc ca decor pentru diferite mâncăruri. 
Iarna mănânc mai mulţi germeni şi vlăstari decât în celelalte anotimpuri datorită faptului că pe piaţă se găsesc puţine fructe şi legume locale. 
Multă vreme am crescut vlăstarii în tăviţe cu pământ, dar de când am citit cartea lui Steve Mezerowitz - Germenii, mâncarea miraculoasă, folosesc o modalitate mult mai simplă.
  • Pun seminţele la înmuiat într-un borcan cu apă, de seara pâna dimineaţa. Atenţie la seminţe, trebuie să fie crude şi în coajă. Eu le cumpăr din piaţă de la ţărani.
  • Dimineaţa le clătesc şi le pun într-o sită de faină, le împrăştii pe toată suprafaţa, pun sita pe o tavă şi o aşez la lumină.
  • Pun sita sub jet mic de apă zilnic, dimineaţa şi seara.
  • Vlăstarii sunt gata în 9-10 zile. Eu îi culeg de obicei a 9 a zi, iar dacă mai sunt unii mai mici îi mai las încă o zi sau două să crească.
  • Se păstrează la frigider într-o caserolă până la 7 zile, dar la mine nu rezistă mai mult de 2 zile că sunt prea buni.
ziua 1

 ziua 2
 ziua 3
ziua 4
 ziua 5
 ziua6
ziua 7
  
ziua 8
  

20 de comentarii:

  1. La asta ma bag si eu sa vad daca imi iese.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ii cultivati in coaja? Si tot asa ii mancati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe masură ce vlăstari cresc, coaja se crapă şi cade de pe ei, deci nu se mănâncă şi coaja.

      Ștergere
  3. cat de lungi sunt vlastarii in a 9-a zi cand i-ai cules ? intreb fiindca eu am un germinator care are distanta intre sitele consecutive de 4-5 cm... mai mult de atat nu ar avea unde sa creasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu i-am măsurat dar cred că au 7-8 cm. Săptămâna viitoare e gata o nouă recoltă, o să măsor şi îţi spun sigur. Cred că ce ai tu se poate folosi doar pentru germeni.

      Ștergere
  4. Am măsurat, încep de la 6 cm până la 10 cm

    RăspundețiȘtergere
  5. Ramona, despre germenii de grau ai idee in cat zile se pot obtine? Am tot cautat pe net, insa parerile sunt impartite sau neclare. Tu ai incercat si grau?

    RăspundețiȘtergere
  6. Grâu nu am făcut. Încearcă şi vezi ce iese, am găsit că în 2-3 zile se fac.

    RăspundețiȘtergere
  7. Merci pentru raspuns Ramona. Eu am pus in seara asta seminte floare soarelui dupa recomandarile tale. E prima data cand fac asta :) O sa incerc si cu grau, si revin cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, poza de la ziua 4: seminte,e stau in apa?

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna, încă o întrebare: cum ți-ai făcut pe blog categoriile unde separat temele blogului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la design, apoi intri la aspect, adauga un obiect gadget si acolo alegi etichete parca

      Ștergere
  10. Cam ce cantitate de seminte de floarea soarelui folosesti pentru o recolta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. depinde de dimensiunea sitei, nu am masurat; cat sa fie bine imprastiate, sa nu stea gramada

      Ștergere
  11. Cum procedai cand cresteai vlastarii in pamant? La mine au crescut deja :)
    Imi este si mila sa ii mananc...
    Cand cresteau suficient le taiai tulpinile si lasai radacinile in pamant?
    Radacinile mai sunt utile dupa ce se recolteaza tulpinile, sau se arunca?
    Daca poti sa ma indrumi in aceasta metoda, imi place mai mult sa cultiv semintele de floarea soarelui asa, in pamant...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Le taiam tulpinile si radacinile ramaneau in pamant. Am citit ca dupa taiere mai creste o serie de vlastari dar nu mai sunt la fel de nutritivi. Eu aruncam pamantul, dar nu la gunoi ci undeva in natura.

      Ștergere
  12. Buna ziua,
    Se poate folosi aceeasi procedura pentru orice tip de seminte? Spre exemplu pentru grau incoltit functioneaza? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Da, merge și cu alt tip de semințe. Mie de floarea-soarelui îmi plac cel mai mult și din aceștia am tot făcut.

      Ștergere

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...