18 octombrie 2019

Supă cremă de dovleac


Multă vreme am mâncat dovleac doar în varianta la cuptor și asta se întâmpla mai ales în copilărie. Nu pot să spun că eram mare fan, dar gustam câte o felie de dragul omului care îl pregătea. Dovleacul copt mă duce cu gândul instant la mamaia mea dragă despre care am mai scris AICI.  
Parcă simt mirosul din căsuța ei mică cu sobă de lut în cuptorul căreia cocea dovleci din propria grădină. Dacă atunci mâncam destul de puțin, ei bine acum îmi place dovleacul copt, dovada că gusturile se mai schimbă.
După multă vreme am descoperit gustul dovleacului crud și m-am îndrăgostit de acest tort raw cu dovleac plăcintar. De vreo 5 ani ador supa cremă de dovleac și o pregătesc destul de des. Nu știu de ce nu v-am spus și vouă rețeta până acum, dar rezolvăm azi. 😉

Ingrediente supă cremă de dovleac:
  • 500 grame dovleac plăcintar
  • 100 g morcov
  • 500 mililitri apă
  • 2 lingurițe ulei
  • 50 grame ceapă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/2 linguriță sare
  • 1/2 linguriță turmeric
  • 1/2 linguriță boia iute
Întâi spăl, curăț dovleacul de coajă și de semințe, îl tai bucăți. Nu arunc semințele, ci le pun în tăvă de yena cu puțină sare, le coc la coptor și apoi sunt numai bune de ronțăit.
Adaug uleiul într-o oală, călesc puțin ceapa, adaug și usturoiul, mai amestec puțin, după care vin și cu celelalte ingrediente. Acopăr oala cu capac și o las pe foc mediu până fierb toate ingredientele. 
Am făcut de foarte multe ori rețeta aceasta și fără călire. Am eliminat uleiul și am pus totul la fiert, iese foarte bună și așa.
Apoi iau oala de pe foc, mai aștept să se răceasca și mixez totul în blender. Și supa-i gata. 💛


În loc de crutoane îmi place tare mult să folosesc semințe condimentate pe care le fac așa: amestec 100 grame semințe decorticate de dovleac, 1 linguriță ulei de măsline, 1/4 linguriță chimion, 1/4 linguriță boia iute, 1/4 linguriță sare. Le pun în tavă de yena și apoi la cuptor la 170 de grade Celsius pentru 25 de minute. Sunt delicioaseee. Nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, vă invit să încercați.


🍒 Dacă vă place această rețetă vă rog să o distribuiți pe rețelele de socializare să se bucure de ea și prietenii voștri. Mulțumesc!🤗
🍒 Mai jos aveți varianta video a rețetei pe care am postat-o pe canalul de youtube.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...