marți, 26 iulie 2011

Budincă de chia şi fructe




Salvia hispanică, cunoscută sub numele de Chia, este o plantă anuală cu înălţimea de până la 1 m, cu flori albe sau violet, din familia mentei, Lamiaceae. Chia a fost cultivată de azteci şi era atât de valoroasă încât era oferită ca tribut. Seminţele de chia sunt de obicei mici, ovale colorate cu maro, gri, negru şi alb. Chia este în mod tradiţional consumată în Mexic, şi sud-vestul Statelor Unite, dar nu este foarte cunoscuta în Europa. Astăzi, chia este cultivată comercial în Mexic ţara sa nativă, şi în Bolivia, Argentina, Ecuador, Australia şi Guatemala. În Mexic se adaugă în apă sau suc de fructe şi bautura obţinută poartă denumirea de Chia fresca.
  • 28 gr seminţe uscate chia conţin 9% din necesarul zilnic de proteine ​​(4g), 13% grăsime (9g) (57% din ceea ce este ALA= acid α-linolenic ) şi fibre dietetice 42% (11g).
  • Seminţele conţin fosfor, mangan, calciu, potasiu şi sodiu în cantităţi comparabile cu alte seminţe comestibile, cum ar fi in sau susan.
  • Sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3.
  • Chia e proteină completă!
  • Ajută la hidratare şi dă senzaţia de saţietate deorece adăugate în lichid absorb de cel puţin 9 ori greutatea lor.
  • Foarte utile pentru diabetici deoarece scad nivelul zahărului din sânge.
  • Au mai multe fibre decât inul
  • Sunt bogate în anti-oxidanţi
  • Un lucru important este că la cultivarea lor nu se folosesc pesticide întrucât tulpina şi frunzele acestor plante conţin un ulei care îndepărtează insectele şi alţi dăunători
  • Pot fi consumate de catre gravide şi copii
  • Reduc nivelul colesterolului
  • Sunt energizante
  • Conţin de 15 ori mai mult magneziu decat brocoli, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 9 ori mai mult omega 3 decat somonul, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral
  • Se digeră uşor
  • Pot fi consumate şi sub formă de lastari
  • Scad tensiunea arterială
  • Se recomandă două doze zilnice de câte 20 grame
  • Conţin bor, un mineral important pentru absorbţia calciului în organism
  • Se pot păstra perioade lungi de timp deoarece nu râncezesc



Ingrediente:
  • 1 lingură seminţe de chia
  • 12 linguri apă
  • 4 linguri extract de stevia
  • merişoare
  • 1/2 măr verde
  • 1 prună


Chia se pune în castron împreună cu apa şi îndulcitorul, se amestecă câteva secunde şi se lasă deoparte. După cel puţin 30 de minute se adaugă fructele tăiate cubuleţe, se amestecă şi e gata de păpat.



vineri, 22 iulie 2011

Biscuţi din migdale şi fructe uscate



  • 1 şi 1/2 cană pulpă de migdale (rămasă după prepararea laptelui de migdale)
  • 1/2 cană stafide
  • 1/2 cană merişoare
  • 1/2 cană smochine tăiate cubuleţe
  • 1 lingură unt de cacao topit la soare
  • 1 lingură seminţe de chia
Seminţele de chia se pun la înmuiat cu 8 linguri de apă, timp de 10-15 minute pâna devin gelatinoase. Apoi toate ingredientele se pun în robot şi se mixează. Punem hârtie de copt pe tăvile deshidratorului si aşezăm biscuiţii modelaţi cu ajutorul unor forme de prajituri. Mie mi-au ieşit 18 bucăţi. Se deshidratează la 40 de grade timp de 12 ore.

joi, 21 iulie 2011

Piure de brocoli



Ingrediente:
  • 1 buchet brocoli
  • 2 buc avocado
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 căţel de usturoi
  • sare
Brocoli se spală şi se rupe bucheţele mici. Avocado se taie în două, se scot sâmburii şi se curăţă de coajă. Usturoiul se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Se pun toate ingredientele în robot şi se mixează.


luni, 18 iulie 2011

Prajitură cu zmeură



Îmi place la nebunie să merg la piaţă, să simt mirosul legumelor şi fructelor, să admir nebunia de culori de pe tarabe. Aş cumpara câte puţin din toate, din acest motiv nu iau foarte mulţi bani la mine că nu ma pot abţine. Sâmbată am fost la piaţă să iau pepene şi usturoi, dar credeţi că m-am limitat doar la atât? sigur ca nu, am luat şi afine, şi zmeură şi piersici. Uite aşa am ajuns să fac prăjitura asta. Am vrut să fie mai micuţă, aşa că am folosit pe post de tavă o caserolă de11,5x15,5 cm.



Blat:
  • 1/2 cană nuci braziline
  • 1/2 cană migdale
  • 2 linguri apă
  • 8 curmale fără sâmburi
Am mărunţit în robot nucile şi migdalele şi apoi am adăugat apa şi curmalele, am mixat pâna ce s-a omogenizat amestecul şi l-am presat în caserolă.
Peste blat am pus 1 cană de zmeură.

Crema:
  • 1 cană caju hidratat 3 ore
  • 1/2 cană apă
  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 lingură pudră de lucuma
Toate ingredientele le-am mixat bine în blender, crema obţinută am turnat-o peste stratul de zmeură şi am băgat caserola la congelator pentru 2 ore. Apoi am răsturnat prajitura pe un platou, am decorat cu zmeură si am ţinut-o la frigider pentru a se dezgheţa, după care am mâncat-o .