15 octombrie 2012

Diabetul la copii - un posibil răspuns

Am fost întrebată de mai multe ori şi chiar eu m-am întrebat de ce apar la copii boli grave precum diabet, cancer, probleme cu inima etc. La adulţi exlicaţia era clară pentru mulţi: toxine acumulate în organism de-a lungul anilor din mâncare, tutun, alcool, stres, nopţi nedormite. Iată ce am găsit în cartea pe care o citesc acum:

''Reţeaua complexă de apărare a sistemului imunitar este constituită din celulele albe din sânge (leucocitele). O parte dintre aceste celule devorează germenii invadatori şi îi digeră. Altele produc anticorpi - molecule care atacă organismele invadatoare precum harpoanele şi le identifică astfel ca alte celule imunitare să le atace. În cazul în care sunteţi bolnavi de diabet de tip 1, sistemul dumneavastră imunitar produce o eroare majoră: atacă şi distruge celulele producătoare de insulină, provocînd ceea ce oamenii de ştiinţă numesc o boală autoimună.
Dar de ce se întâmplă toate astea? În anul 1992, o echipă de cercetători canadieni şi finlandezi au raportat o descoperire importantă în New England Journal of Medicine. Examinând mostre de sânge de la 142 de copii recent diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1, au descoperit că fiecare dintre aceştia aveau anticorpi care atacau proteinele din laptele de vacă. Aceşti anticorpi au apărut aparent ca răspuns la proteinele din laptele de vacă în formula pentru sugari, dar anticorpii erau de asemenea capabili să atace celulele producătoare de insulină. S-a dovedit că o porţiune din proteina din laptele de vacă se potrivea perfect din punct de vedere biochimic cu o parte a celulelor producătoare de insulină. Anticorpii care s-au activat pentru a distruge proteinele din laptele de vacă au încheiat prin a ataca celulele producătoare de insulină ale copiilor. Celulele pancreatice au fost distruse de propiul sistem de autoapărare.
Acest studiu şi altele sugerează un scenariu ce poate conduce către diabetul zaharat de tip 1; când un sugar este hrănit cu lapte de vacă, o parte din proteinele din lapte trec din tractul digestiv în circuitul sanguin. Sistemul imunitar al sugarului recunoaşte aceste proteine din specia bovină ca fiind stăine şi formează anticorpi care să le atace. Din nefericire, aceşti anticorpi atacă nu numai proteinele, dar şi celulele producătoare de insulină din pancreas. Acest proces distructiv este gradual; atunci când aproape toate celulele producătoare de insulină au dispărut, rezultă diabetul zaharat de tip 1.''

sursa: Dieta care vindecă diabetul, de Neal Barnard, pag 31-32.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...