18 februarie 2013

„530 km pe bicicleta în 24 de ore”

Este proiectul îndrăzneţ al lui George Rău. Am preluat acest articol de pe site-ul lui www.raw4all.wordpress.com:


Dragi conationali vegani si vegetarieni,


Ma numesc  George Rău, sunt vegan, ciclist amator, preocupat printre altele, de alimentatie si viata sanatoasa in general. Ma adresez cu precadere comunitatii vegane din Romania, dar nu numai, ci tuturor celor care sunt interesati de initiativa mea, o gasesc binevenita si vor sa contribuie si sa ma sustina.

In aceasta vara in luna iunie doresc sa parcurg traseul Tecuci (Galati) – Cluj Napoca intr-o zi. Mai precis voi incerca sa pedalez cumulat 24 de ore, iar pauzele aferente vor fi contorizate separat. Deci, cu pauze incluse acest traseu va dura circa 26-27 de ore.

Am ales ca data a acestui eveniment ziua solstitiului de vara, 21 iunie, dar aceasta data depinde de conditiile meteo deci se poate schimba. Traseul ales are 530 km si urmeaza ruta Tecuci- Adjud- Bacau- Roman- Falticeni-Gura Humorului- Campulung Moldovenesc- Vatra Dornei- Bistrita- Cluj Napoca.

 Motivele pentru care am ales sa ma supun acestei grele incercari ar fi:

 •  sa dovedesc romanilor ca alimentatia vegana (crudivora in cazul meu) nu te face slab si neputincios, ca se pot sustine eforturi de anduranta neobisnuite avand acest tip de alimentatie; in afara sunt multi sportivi foarte buni vegani dar poate un exemplu autohton va avea un impact mai mare in randurile romanilor.
 • este o distanta destul de mare de parcurs intr-un timp relativ scurt, si va fi o test de anduranta serios, in care ambitia, vointa si disciplina vor fi atribute esentiale pe care le voi folosi din plin si pe care doresc sa le si promovez
 • este o performanta sportiva notabila indiferent de tipul de alimentatie adoptat, iar aceasta nu va fi un factor determinant in reusita  proiectului, ci alti factori precum antrenamentul, logistica si  resursele financiare
 •  sa transmit public un mesaj despre beneficiile acestui stil de alimentatie care se extinde si asupra celorlalte aspecte ale vietii, sa arat ca acest stil de viata poate oferi satisfactii nebanuite atunci cand traim in armonie cu natura.

Pentru a realiza ce mi-am propus, as dori, si am nevoie,  de ajutorul si sustinerea comunitatii vegane/vegetariene din intreaga tara, dar mai ales din Cluj  deoarece acolo la destinatie va fi primul impact media pozitiv al acestui eveniment neobisnuit. Sunt sigur ca sunt persoane intre voi care aveti ceva relatii, cunostinte in radio, TV, presa scrisa, mijloace cu care putem da vizibilitate media acestui eveniment , atat inainte de a avea loc, pentru publicitate, cat mai ales dupa ce a avut loc, cu un interviu radio/TV si/sau in ziar, in care sa promovam, prin intermediul acestui eveniment, lucrurile care credem cu adevarat ca pot schimba vietile oamenilor in bine din numeroase puncte de vedere.

De asemenea, doresc ca aceasta cursa, sa se finalizeze cu un scurt film- documentar, care va fi difuzat la TV si vreau sa facem tricouri imprimate cu imaginea din bannerul creat de mine si sa le purtam atat eu cat si sustinatorii care ma vor astepta la finish, tot in scopul promovarii unui mesaj.

In afara de promovarea media, voi avea nevoie de suport logistic si financiar.
Suport logistic necesar:

 • o masina de asistenta, care sa ma insoteasca pe tot traseul, care se va ocupa de hidratare si alimentatie;
 • un om priceput la partea foto/video, cu oarece viziune cinematografica, pentru documentarea evenimentului;
 • 2 cronometre care vor fi pornite simultan la plecare, unul in masina de insotire, si unul la o persoana de la finish; acestea vor inregistra timpul total scurs de la plecare la finish, in timp ce computerul meu de bord va inregistra timpul efectiv de pedalat;
 • o cursiera de rezerva;
Suport financiar:

 •  aproximativ 700 lei pentru alimentatia in perioada antrenamentului;
 • aproximaitv 800 lei pentru echipament specific de ciclism: pantofi si placute  pentru cursiera ; 2 cauciucuri ; 1 far ; o vesta reflectorizanta pentru ciclism ;
 • in eventualitatea in care nu voi gasi sofer + masina de asistenta si fotograf/cameraman “pro bono”, vor trebui  minimum 1000 lei pentru a acoperi costurile generate de acestea;
Voi incepe antrenamentul in luna martie. Acesta va fi structurat astfel: curse contracronometru, de aproximativ 90 km, 4 zile pe saptamana, timp de 2 luni si cateva ture lungi de anduranta contracronometru, in ultima luna. Consumul caloric estimat pentru cursa este de circa 10.000 calorii, conform tabelelor tehnice pentru ciclism.

Datorita atributelor de mai sus , cred ca va fi un eveniment care merita promovat si sustinut de catre comunitatea veganilor din tara, atat pentru a ne conferi o vizibilitate media, asa cum au comunitatile din alte tari, cat si pentru a incerca sa oferim publicului o imaginea cat mai corecta a acestui stil de viata/alimentatie si a demonta anumite prejudecati.
In alte tari aceste lucruri se fac destul de des. Fara actiune in aceasta directie nu vom obtine nici o reactie, trebuie sa fim proactivi ca sa putem initia o schimbare, si acesta este modul in care eu pot participa la schimbare.

Dr. Langa Olivia-Diana (“Crud si Sanatos”) din Cluj ma va asista prin intermediul unui protocol nutritional personalizat, construit pe o dieta cu Hrana Vie si special conceput pentru a creste forta si rezistenta fizica la efort (fara pierdere de masa musculara si fara carente microelementare esentiale).

Cei care doresc sa sprijine financiar initiativa mea inedita, o pot face in contul: RO57BTRLRONCRT0200809001, Banca Transilvania, orice suport oricat de mic este binevenit si apreciat (“Strength is in numbers!”). Cei care ma pot sustine in alte moduri, o pot face folosind datele de contact mai jos.

2 comentarii: