26 iulie 2011

Budincă de chia şi fructe




Salvia hispanică, cunoscută sub numele de Chia, este o plantă anuală cu înălţimea de până la 1 m, cu flori albe sau violet, din familia mentei, Lamiaceae. Chia a fost cultivată de azteci şi era atât de valoroasă încât era oferită ca tribut. Seminţele de chia sunt de obicei mici, ovale colorate cu maro, gri, negru şi alb. Chia este în mod tradiţional consumată în Mexic, şi sud-vestul Statelor Unite, dar nu este foarte cunoscuta în Europa. Astăzi, chia este cultivată comercial în Mexic ţara sa nativă, şi în Bolivia, Argentina, Ecuador, Australia şi Guatemala. În Mexic se adaugă în apă sau suc de fructe şi bautura obţinută poartă denumirea de Chia fresca.
  • 28 gr seminţe uscate chia conţin 9% din necesarul zilnic de proteine ​​(4g), 13% grăsime (9g) (57% din ceea ce este ALA= acid α-linolenic ) şi fibre dietetice 42% (11g).
  • Seminţele conţin fosfor, mangan, calciu, potasiu şi sodiu în cantităţi comparabile cu alte seminţe comestibile, cum ar fi in sau susan.
  • Sunt foarte bogate în acizi graşi omega-3.
  • Chia e proteină completă!
  • Ajută la hidratare şi dă senzaţia de saţietate deorece adăugate în lichid absorb de cel puţin 9 ori greutatea lor.
  • Foarte utile pentru diabetici deoarece scad nivelul zahărului din sânge.
  • Au mai multe fibre decât inul
  • Sunt bogate în anti-oxidanţi
  • Un lucru important este că la cultivarea lor nu se folosesc pesticide întrucât tulpina şi frunzele acestor plante conţin un ulei care îndepărtează insectele şi alţi dăunători
  • Pot fi consumate de catre gravide şi copii
  • Reduc nivelul colesterolului
  • Sunt energizante
  • Conţin de 15 ori mai mult magneziu decat brocoli, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 9 ori mai mult omega 3 decat somonul, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral
  • Se digeră uşor
  • Pot fi consumate şi sub formă de lastari
  • Scad tensiunea arterială
  • Se recomandă două doze zilnice de câte 20 grame
  • Conţin bor, un mineral important pentru absorbţia calciului în organism
  • Se pot păstra perioade lungi de timp deoarece nu râncezesc



Ingrediente budincă de chia:
  • 1 lingură seminţe de chia
  • 12 linguri apă
  • 4 linguri extract de stevia
  • merişoare
  • 1/2 măr verde
  • 1 prună

Chia se pune în castron împreună cu apa şi îndulcitorul, se amestecă câteva secunde şi se lasă deoparte. După cel puţin 30 de minute se adaugă fructele tăiate cubuleţe, se amestecă şi e gata de păpat.



Un comentariu:

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...