10 iunie 2016

Tort CURCUBEU


Iubesc culorile și mereu m-au atras mancărurile colorate și frumos aranjate în farfurie. Eu nu folosesc coloranți alimentari,ci mă folosesc de ce ne pune natura la dispoziție, iar unul dintre avantajele bucătăriei fără foc este că alimentele își păstrează culoarea, nu se pierde sau atenuează prin coacere/fierbere. De 5 ani de zile nu mai prepar dulciuri clasice ci numai dulciuri raw care mi se par delicioase. Ca îndulcitor folosesc fructe proaspete și uscate, dar si miere.
Am descoperit de curand îndulcitorii Green Sugar care au 0 calorii și cel mai important 0 indice glicemic și am zis că trebuie să încerc, mai ales că multe lume îmi cere rețete pentru diabetici. Cand am văzut că se organizează și un concurs http://greensugar.ro/competitia-anuala/ nu am mai stat pe ganduri si am mers să cumpăr. Îndulcitorii Green Sugar se găsesc în forma solidă dar și lichidă, ambalați la diferite dimensiuni. Eu am testat varianta solidă, arată ca zahărul.
 Ca să particip la concurs a trebuit să prepar un desert și o bautură și să folosesc ca îndulcitor un produs Green Sugar. Am ales un tort și o băutură de sezon a cărei rețetă am postat-o aici http://rawmona.blogspot.ro/2016/06/bautura-racoritoare.html


Blat:

  • 100 g miez de nucă
  • 125 g curmale tăiate mărunt
  • 1 lg pudră de roșcove
  • 1/2 lgț ulei de cocos 
  • 1/2 lgț apă
Am pus în robotul cu lama S nucile și curmalele, am mixat bine. Am adăugat restul ingredientelor si am mai mixat cateva secunde pentru omogenizare. Compoziția rezultată este lipicioasă și se poate întinde usor în tavă. Am folosit o tavă cu diametru de 18 cm și pereți detașabili pe fundul careia am pus hartie de copt pentru a desprinde ușor tortul la final. Am presat bine compoziția peste hartia de copt, am pus tava la rece și am trecut la prepararea cremelor.

Crema 1:
  • 100 g căpșune
  • 50 g sfeclă roșie
  • 50 g caju hidratat
  • 4 pliculețe green sugar
  • 5 lg ulei de cacao
  • 1 lgț ulei de cocos
Toate ingredientele le-am mixat bine în blender si am adăugat peste blat crema obținută. Am pus tava la congelator.

Crema 2:
  • 120 g ananas
  • 1 vărf de linguriță cu turmeric
  • 50 g caju hidratat
  • 2 pliculețe green sugar
  • 5 lg ulei de cacao
  • 1 lgț ulei de cocos
Am mixat toate ingredientele în blender pană am obtinut o cremă fină, apoi am turnat-o peste prima cremă. Am pus tava la congelator.

Crema 3:
  • 100 g caju hidratat
  • 50 ml apă
  • 1 lgț pudră de matcha
  • 4 pliculețe green sugar
  • 2 lg ulei de cacao
  • 1 lgț ulei de cocos

Am mixat toate ingredientele în blender pană am obtinut o cremă fină, apoi am turnat-o peste a doua cremă. Am pus tava din nou la congelator.

Crema 4:
  • 100 g afine
  • 50 g caju hidratat
  • 4 pliculețe green sugar
  • 5 lg ulei de cacao
  • 1 lgț ulei de cocos
Am mixat toate ingredientele în blender pană am obtinut o cremă fină, apoi am turnat-o peste a treia cremă. Am pus tava la congelator.

Crema 5:
  • 150 g fructe de pădure amestec
  • 50 g caju hidratat
  • 4 pliculețe green sugar
  • 3 lg ulei de cacao
  • 1 lgț ulei de cocos
Am mixat toate ingredientele în blender pană am obtinut o cremă fină, apoi am turnat-o peste a patra cremă. 

Tortul se ține minim 3 ore la frigider sau minim 2 ore la congelator pentru a se întări cremele.
Acest tort nu este prea dulce așa că dacă știți că vă plac deserturile dulci adăugati mai mult îndulcitor. Gustați cremele în timp ce le preparați si le îndulciți pe gustul vostru. Eu pana acum 5 ani și ceva eram dependentă de dulciuri, dar de cand mi-am schimbat alimentația nu mai simt nevoia de foarte dulce, deci gusturile se educă. Am decorat tortul cu flori de salcam, dar voi îl puteți decora cum doriți sau îl puteți lăsa si simplu, arată foarte bine și nedecorat datorită cremelor frumos colorate.

Se vor alege doi castigatori de catre juriu si un castigator ales de public, adică acea rețetă care adună cele mai multe share-uri, like-uri, comentarii. Dacă vă place tortul meu, vă multumesc că dați mai departe rețeta.




 Note:
  1. Dacă nu aveti tavă detașabilă puneți hartie de copt sau folie alimentară și pe pereții laterali ai tăvii, altfel va fi greu sa scoateti tortul fără să-i stricați forma.
  2. Eu întodeauna tai curmalele mărunt sau le hidratez  pentru că se mărunțesc mai greu și risc să stric robotul.  Dacă aveți un robot foarte puternic poate că merg ușor și întregi, dar mai bine nu riscați.
  3. În loc de curmale se pot folosi stafide sau smochine.
  4. Un pliculeț de green sugar are 4,5 grame.
  5. Uleiul de cacao se obține prin topirea la temperatură foarte mică a untului de cacao. Se poate topi în deshidrator, la soare sau pe baie de aburi la foc mic de tot.
  6. Hidratarea caju-ului am făcut-o prin ținerea lui în apă circa 5 ore.
  7. Matcha este pudra de ceai verde, eu am primit-o din Japonia. Se gasește si la noi dar mai greu și este destul de scumpă, o puteți înlocui cu mentă sau caeva frunze de spanac pentru a obține culoarea verde.

3 comentarii:

  1. nici nu vreau sa ma gandesc ce gust minunat are!

    RăspundețiȘtergere
  2. acum am descoperit blogul, delicii toate, te felicit pentru munca depusa :)
    eu am un congelator exagerat de mic unde nu ar incapea o tava nici macar o farfurie cu un tort, daca il tin la frigider sa se intareasca , am sanse sa arate ca un tort sau nu se intareste suficient? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri! Merge si la frigider dar trebuie sa pui mai mult ulei. Recomandarea mea e sa incerci mai intai cu un tort mai mic, acesta e destul de inalt.

      Ștergere

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...