luni, 27 februarie 2017

Tort raw cu afine și cocos


Îmi place la nebunie nuca de cocos, atât gustul cât și mirosul;  nuca de cocos proaspătă, fulgii de cocos, laptele de cocos, uleiul de cocos nu lipsesc din bucatăria mea.
Pentru tortul de azi mi-am dorit și ceva culoare, iar contrastul alb-mov e foarte fain. Pe lângă faptul că e foarte aspectuos, este și foarte gustos, asta au confirmat mai multe persoane care au mâncat din el.
Am folosit o tavă cu diametrul de 18 centimetri și din ingredientele de mai jos a ieșit un tort de 1,150  kg.

Blat:
  • 150 g migdale
  • 100 g curmale
  • 1 lg pudră de roșcove
  • 1 lg apă
  • 1 lgț ulei de cocos

Mai întâi macin migdalele în robotul cu lamă S. Adaug roșcovele și curmalele tăiate mărunt și mixez bine. La sfârșit pun apa și uleiul de cocos, mixez câteva secunde, după care întind compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt sau folie alimentară. Hărtia/folia ajută să scot mai ușor tortul din tavă.

Crema de cocos:
  • 120 g pulpă de cocos
  • 250 g caju
  • 200 ml apă de cocos
  • 50 g îndulcitor
  • 50 g unt de cacao
Am folosit nucă de cocos tânară. Untul de cacao l-am topit pe baie de abur la foc foarte mic.
Am pus în blender toate ingredientele, cu excepția untului de cacao. Am mixat până am obținut o cremă fină. Am adăugat și untul de cacao, am mai mixat puțin și apoi am turnat crema peste blat. Am  păstrat puțină cremă și am pus-o într-o formă de silicon în formă de mașinuță. Am pus tava și forma la congelator.

Crema de afine:
  • 200 g afine
  • 150 g caju
  • 50 g  îndulcitor
  • 30 g unt de cacao
Am mixat bine în blender afinele, caju-ul și îndulcitorul. Am adăugat untul de cacao topit, am mixat  puțin și apoi am turnat crema în tavă. Am pus din nou tava la congelator pentru minim 4 ore. Când s-a întărit crema din forma masinuță, am pus-o deasupra tortului.


Dacă vă place această rețetă, puteți să o distribuiți pe canalele de socializare. Mulțumesc!

miercuri, 15 februarie 2017

Pastă de curmale



Cu toții știm cât de nociv este zahărul și totuși este foarte greu să renunțăm la el, asta pentru că acționează ca un drog. Eu am fost o mare mâncatoare de dulciuri, zilnic îmi trebuia ceva dulce si dacă nu aveam nimic în casă, la miezul nopții căutam un magazin non-stop pentru a-mi cumpăra o ciocolată. 
În 2010 am descoperit bucătaria raw si am înlocuit dulciurile clasice cu cele fără foc, dulciuri de care m-am îndrăgostit iremediabil. Am schimbat multe în alimentația mea și cu timpul nevoia mea de dulce s-a diminuat. Acum, pe lângă faptul că nu mai manânc zilnic ceva dulce, nu îmi mai plac preparatele foarte dulci, gusturile s-au schimbat foarte mult.
Folosesc multe fructe proaspete pe post de îndulcitor în shake-uri, smoothie-uri, budinci, înghețate. În schimb, în torturi și prajituri, fructele nu sunt de ajuns așa că această pastă de curmale e una din cele mai bune soluții.

Ingrediente pentru pastă de curmale:
  • 200 g curmale fără sâmburi
  • 200 ml apă
Preparare:
  1. Tai mărunt curmalele și am mare grijă să nu îmi scape vreun sâmbure care poate strica blenderul. Chiar dacă pe ambalaj scrie ''curmale fără sâmburi'', verificați bine căci e posibil să mai fie câte unul rătacit, eu am pățit de câteva ori.
  2. Pun curmalele într-un bol. adaug peste ele apa și le las la înmuiat minim 5 ore, în frigider.
  3. Pun curmalele și apa în blender, le mixez bine.
  4. Torn compoziția în borcan, închid bine cu capac și îl pun în frigider. Eu folosesc această pastă cam 5-6 zile de la momentul preparării. Fac mereu cantități mici, așa nu ajunge să stea prea mult nefolosită și nu are timp să se strice.


Rețeta în format video este aici 


Dacă vă place această rețetă, puteți să o distribuiți pe rețelele de socializare, așa ajunge si la prietenii voștri si la cei cărora le-ar fi de folos. Mulțumesc!
Spor în bucătărie și în toate! 

sâmbătă, 11 februarie 2017

Biscuiți raw-vegan cu migdale si scorțișoară



Rețeta  de astăzi e simplă și tare gustoasă. E perfectă pentru copii și adulți, pentru cei cu intoleranță la gluten sau lactate, pentru cei care nu mai consumă zahăr, pentru cei cărora nu le place să stea prea mult în bucătărie. 
Puteți pregăti acești biscuiți împreună cu copiii, nepoții, partenerul de viață  și cu siguranță toată lumea se va simți bine; e o modalitate faină de a petrece timp împreună.

Ingrediente necesare:
  • 200 g migdale
  • 150 g curmale fără sâmburi 
  • 2 linguri pudră de roșcove 
  • 1 lingură scorțișoară 
  • 2 linguri apă 
Mod de preparare: 
  1. Macin migdalele în robotul cu lamă S.
  2. Tai mărunt curmalele și le adaug în robot. Adaug roșcovele și scorțișoara și mixez până se macină bine curamele. 
  3. Adaug apa și mai mixez câteva secunde. Rezultă o compoziție ușor lipicioasă. 
  4. Pun compoziția între 2 foi de hârtie de copt, o presez  și o întind bine cu un sucitor.  
  5. Decupez biscuiți cu ajutorul unor forme speciale. Pun biscuiții într-o tavă și îi păstrez la frigider.  

Note:
*Alegeți curmale cât mai moi. Eu le tai înainte pentru a ușura munca robotului dar și pentru că puse întregi nu se mărunțesc foarte bine. 
* Dacă nu aveți sucitor puteți folosi o sticlă sau un borcan.
* Dacă nu vă place scorțișoara, folosiți condimentul preferat (vanilie,  cardamom, fenicul, cuișoare etc.)
* Acești biscuiți nu sunt foarte perisabili,  îi puteți tine la rece și o săptămână.

Dacă vă place aceasta rețetă, puteți să o distribuiți pe canalele de socializare. 
Spor în bucătărie!