28 octombrie 2011

Lapte de susan


Ador laptele vegetal și îl prepar foarte des. Îl consum simplu, cu diverse condimente, în budinci, cu cereale, într-o multime de variante. Astăzi vă prezint rețeta pentru laptele de susan:
  • 100 g seminţe de susan hidratate câteva ore (eu de regulă le pun de seara în apă căci prepar laptele dimineaţa)
  • 1 l apă 
Pun în blender seminţele doar cu 1 cană cu apă, mixez până se macină bine. Adaug şi restul de apă, și mai mixez câteva secunde. Strecor laptele printr-un săculeț de pânză. Pulpa care rămâne după strecurare o mănânc cu puţină miere şi scorţişoară sau o folosesc la biscuiţi.
Laptele iese amărui, dar mie îmi place mult așa, rar îl îndulcesc. Dacă îl vreți îndulcit, puneți din nou în blender 2 căni de lapte, 50 g curmale hidratate în 100 ml apă, 1/2 lgț cardamom/vanilie/scorțișoară, blenduiți bine; adăugați în blender și restul laptelui, mai mixați câteva secunde și gata.
Laptele se pune în sticle/borcane cu capac și se păstrează la frigider 2-3 zile.
Puteți adapta rețeta în funcție de gust, dacă vreți ca laptele să fie mai gras, puneți mai puțină apă.
Semințele de susan sunt renumite pentru conținutul unic de minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc și potasiu), dar și de vitamine: B, D, E și F. Proprietățile antiinflamatoare ale susanului se datorează conținutului de cupru, semințele de susan fiind recomandate persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Indirect, cuprul are o acțiune benefică asupra elasticității încheieturilor și a oaselor. La rândul său, manganul intervine în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților, contribuind și la menținerea densității osoase. Calciul și zincul sunt două minerale recunoscute pentru rolul lor în menținerea sănătății oaselor, de aceea semințele de susan sunt recomandate bolnavilor de osteoporoză. Tensiunea arterială, insomniile și durerile de cap pot fi combătute cu ajutorul semințelor de susan, mai ales datorită conținutului lor bogat în magneziu. sursa 
🍒 Dacă vă place această rețetă puteți să o distribuiți pe canalele de socializare să se bucure de ea cât mai multe persoane. Mulțumesc!
🍒 Mai jos aveți varianta video postată pe canalul meu de youtube.


3 comentarii:

  1. am seminte , o sa incerc si eu ...mercic !

    RăspundețiȘtergere
  2. Un praf de vanilie si miere dau o aroma foarte hranitoare acestui preparat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Aşa e Adrian, am mai făcut şi cu scorţişoară, dar mai mult îmi place simplu,

    RăspundețiȘtergere

Gofre de post din hrișcă și spanac

Gătesc de foarte mulți ani cu hrișcă. Am testat de-a lungul timpului multe rețete cu acest ingredient. Cea de azi a apărut din dorința de gă...