vineri, 28 octombrie 2011

Lapte de susan


Ador laptele vegetal și îl prepar foarte des. Îl consum simplu, cu diverse condimente, în budinci, cu cereale. Astăzi vă prezint rețeta pentru laptele de susan:
  • 100 g seminţe de susan hidratate câteva ore (eu de regulă le pun de seara în apă căci prepar laptele dimineaţa)
  • 1 l apă 
Pun în blender seminţele doar cu 1 cană cu apă, mixez până se macină bine. Adaug şi restul de apă, și mai mixez câteva secunde. Strecor laptele printr-un săculeț de pânză. Pulpa care rămâne după strecurare o mănânc cu puţină miere şi scorţişoară sau o folosesc la biscuiţi.
Laptele iese amărui, dar mie îmi place mult așa, rar îl îndulcesc. Dacă îl vreți îndulcit, puneți din nou în blender 2 căni de lapte, 50 g curmale hidratate în 100 ml apă, 1/2 lgț cardamom/vanilie/scorțișoară, blenduiți bine; adăugați în blender și restul laptelui, mai mixați câteva secunde și gata.
Laptele de pune în sticle/borcane cu capac si se păstrează la frigider 2-3 zile.

*Puteți adapta rețeta în funcție de gust, dacă vreți ca laptele să fie mai gras, puneți mai puțină apă.


Semintele de susan sunt renumite pentru continutul unic de minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc si potasiu), dar si de vitamine: B, D, E si F. Proprietatile antiinflamatoare ale susanului se datoreaza continutului de cupru, semintele de susan fiind recomandate persoanelor care sufera de artrita reumatoida. Indirect, cuprul are o actiune benefica asupra elasticitatii incheieturilor si a oaselor. La randul sau, manganul intervine in metabolismul grasimilor si al carbohidratilor, contribuind si la mentinerea densitatii osoase. Calciul si zincul sunt doua minerale recunoscute pentru rolul lor in mentinerea sanatatii oaselor, de aceea semintele de susan sunt recomandate bolnavilor de osteoporoza. Tensiunea arteriala, insomniile si durerile de cap pot fi combatute cu ajutorul semintelor de susan, mai ales datorita continutului lor bogat in magneziu.
Consumate moderat, dar regulat, semintele de susan vor aduce organismului dumneavoastra aportul necesar de fibre. Din randul acestora, se disting lignanii, o componenta bioactiva care ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de cancer de colon si prostata. De asemenea, prin continutul de acizi polinesaturati, susanul contribuie la sanatatea inimii. (sursa )

Edit: Acum găsiți rețeta și în format video



Dacă vă place această rețetă, vă rog s-o distribuiți pe canalele de socializare să se bucure de ea cât mai multe persoane. Mulțumesc!

joi, 20 octombrie 2011

Bomboane cu nucă



Aceste bomboane le-am pregătit de ziua mea si mi-au plăcut foarte mult. Sunt foarte simplu de făcut; avem nevoie de doar 3 ingrediente şi un robot de bucătărie.
  • 3 căni de nucă hidratată 12 ore
  • 1 1/2 cană curmale tăiate mărunt
  • 3 linguri pudră de roşcove/cacao
  • 1 cană nucă măcinată (pentru a tăvăli bomboanele prin ea)
Am pus nuca hidratată, curmalele şi roşcovele în robot şi le-am mixat bine. Am obţinut o compoziţie lipicioasă din care am modelat cu mâinile umede, bomboanele. Le-am trecut prin nucă măcinată şi le-am pus la frigider (se mai întăresc puţin).

luni, 17 octombrie 2011

Smoothie verde 1



  • 1 mână de spanac proaspăt
  • 1 măr
  • 2 căni cu apă
  • 1/2 lingură pudră de lucuma
Se pun toate în blender şi se mixează bine.

vineri, 14 octombrie 2011

De ziua mea

A mai trecut un an, unul extraordinar pentru mine, cel mai frumos de până acum, un an în care am învăţat multe, m-am schimbat, am evoluat, am renăscut. Mă simt mai bine ca acum 10 ani, acum simt că trăiesc, că mă bucur de viaţă. Am sărbătorit acasă cu câţiva invitaţi şi cu hrană vie, cum altfel. Am pregătit:








miercuri, 12 octombrie 2011

Tort cu ciocolată şi sfeclă roşie


Acest tort a fost savurat la ziua mea.


Crusta:
  • 3 căni de nucă
  • 1 cană curmale mărunţite
  • 2 linguri pudră de roşcove
  • 1/4 cană cu apă
Toate ingredientele le-am mărunţit bine în robot până a rezultat o compoziţie lipicioasă. Am presat-o într-un inel culinar de 25 cm diametru.



Crema rawz:
  • 2 căni caju hidratat 5 ore
  • 3 linguri suc de sfeclă roşie ( sfeclă dată pe răzătoare şi apoi stoarsă)
  • 10 linguri apă
  • 1 lingură miere
  •  3 linguri unt de cacao topit
Le-am mixat pe toate bine în blender şi am turnat crema obţinută peste crustă.



Crema de ciocolată:
  • 2 căni caju hidratat 5 ore
  • 15 linguri de apă
  • 3 linguri pudră de roşcove
  • 3 linguri unt de cacao topit
  • 2 linguri miere
Am pus toate ingredienetele în blender, mai întâi pe cele lichide şi le-am mixat bine. Am turnat crema peste tort şi l-am pus la frigider cateva ore inainte de servire. L-am decorat cu fulgi de cocos, mere, struguri şi visine.

marți, 11 octombrie 2011

Clătite cu vişine



Sunt pur şi simplu delicioase...

Ingrediente pentru clătite:
  • 5 banane bine coapte
  • 3 linguri zeamă de lămâie
Se mixează bine în robot, se toarnă compoziţia pe hârtie de copt şi se întinde în formă de cerc (eu fac de obicei 4 clatite pe o tavă) şi se deshidratează 8-10 ore ( până se desprind uşor de pe hârtie) la 40 de grade C.

Ingrediente pentru umplutură:
  • 1 cană de vişine
  • 1 linguriţă psyllium
  • 1 linguriţă miere
Se fac cremă în blender şi cu ea se umplu clătitele. Am făcut un toping din miere şi cacao.


sâmbătă, 1 octombrie 2011

Salată Simfonia culorilor



O salată foarte bună din:
  • ardei capia
  • ardei iute
  • avocado
  • morcov
  • dovlecel
  • sfecla roşie
  • conopidă
  • broccoli
  • germeni de floarea soarelui
  • ulei extravirgin de măsline
  • piper proaspăt măcinat